28 november 2020: BJ Baartmans

      Reacties uitgeschakeld voor 28 november 2020: BJ Baartmans

Locatie: Lutherse kerk, Prins Hendrikstraat 79, Nijmegen

Aanvang: 20:30u, kerk open vanaf 20:00u

Toegangsprijs €13,00 in de voorverkoop (excl. administratiekosten) en €16,00 aan de deur.

.

OP GEPASTE AFSTAND

In het najaar van 2020 is het 40 jaar geleden dat BJ Baartmans zijn debuutoptreden deed met een Nederlandstalige new wave band, Square Objects. Als gitarist eerst en later ook als producer werkte hij sindsdien met een lange rij bands en soloacts. En werd nog net als tiener fulltime muzikant.

Het album The Pawnshop Guitar Chase uit 1998 waarop hij voor het eerst zelf alle liedjes zong markeerde een nieuwe fase in de carrière van de Boxmeerse muzikant, waarin hij naam kreeg als singer songwriter.

Een dertiental “BJ” albums volgden, eerst met Engelstalig repertoire maar vanaf 2005 met vooral in het Nederlands geschreven nummers. Muzikaal bevinden die zich op een kruispunt van folk, blues, soul en pop, ironisch genoeg het best te vangen onder de noemer Americana. Met beschouwende en verhalende, heel persoonlijke maar ook relativerende teksten waarin een bonte stoet aan personages en plaatsen voorbij trekt.

Het meest recente album is VERZAMELAAR (2018). Die titel dekte op meerdere manieren de lading. Baartmans is een verzamelaar van gevangen geluid, het geschreven woord en heeft als muzikant een keur aan snaar instrumenten tot zijn beschikking. Daarnaast heeft hij als producer gewerkt aan een omvangrijke catalogus originele muziek.

BJ werkte in de studio en op het podium met een heel divers gezelschap musici uit de binnen- en buitenlandse rootsscene. De afgelopen jaren als bandlid ondermeer met BJ’s Wild Verband, Iain Matthews (in Matthews Southern Comfort), Hidden Agenda Deluxe, Frans Pollux, JW Roy en André Manuel en als sessiemuzikant met oa Jack Poels, Jeff Finlin, Carter Sampson, Levi Parham, David Corley en Oh Susanna.

Tijdens het begin van de corona crisis schreef BJ een aantal liedjes, reflecterend op de de emotionele ontregeling en de vele dilemma’s die de pandemie met zich meebracht. Ze werden erg goed ontvangen op de diverse muziekmedia en dat wakkerde ook de behoefte aan om ze live te gaan uitvoeren, na een periode waarin bij BJ de nadruk lag op albumproducties en sessiewerk voor anderen en het componeren van muziek voor films en een podcast van Frans Pollux, De Laatste Dans

BJ Baartmans brengt zijn liedjes de komende tijd solo, daarmee de uitdaging van een zo recht voor z’n raap mogelijk uitgevoerd programma niet schuwend. Ideaal voor een intieme, luisterrijke setting, welhaast voor spelen “op gepaste afstand”.